Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A gyakori gyomorégésről

A gyakori gyomorégésről

2024. április 24., szerda | Ma: György (HU), Juraj (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > A gyakori gyomorégésről
A gyakori gyomorégésről 2016. február 12. péntek, 08:49
A gyakori gyomorégésről

   A reflux (gastroesophagealis reflux, rövidítve: GERD) betegség tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.  

   Savas reflux időnként egészséges emberekben is jelentkezhet, ám egészséges egyénben jól működnek a savas vegyhatást közömbösítő, védő mechanizmusok. Ilyen védőfunkciót jelent a nyelőcső féregszerű (perisztaltikus) mozgása, amely a visszaáramlott savas gyomortartalom szinte teljes mennyiségét képes rövid idő alatt visszaterelni a gyomorba. Védő szerepet tölt be a nyál is, amely fokozatosan semlegesíti a savas vegyhatást, illetve védi a nyálkahártyát a mirigyek által termelt lúgos vegyhatású nyák is, amely a nyelőcső belső felszínét borítja. Ha azonban ezek a védő tényezők nem működnek megfelelően és a savas reflux hetente többször is jelentkezik, akkor a maró sav károsítja a nyelőcső kevésbé ellenálló belső felszínét. Az így kialakuló állapotot nevezzük gastroesophagealis reflux betegségnek, azaz angol nevének rövidítése alapján GERD-nek.

   Bár a gyomorégés enyhítésére több házi módszer is ismert, a hosszasan fennálló tüneteket mégis komolyan kell venni! A gyakori savas reflux ugyanis nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, hanem hosszabb távon súlyos szövődményekhez, például nyelőcső szűkülethez vagy akár rákos megbetegedéshez is vezethet. Ha a beteg  gyakran észleli magán a gyomorégés tüneteit, a hatékony kezelés mielőbbi megkezdése valamint az esetleges szövődmények megelőzése érdekében mielőbb keresse fel orvosát!

Mi az oka a reflux betegség kialakulásának?

   Normális működés esetében a szájüregben falattá formált táplálék a nyelőcsövön keresztül egy záróizom - a gyomorszáj (cardia) - megnyílása után a gyomorba kerül. Az izomgyűrű alaphelyzetben zárva van, csak a lenyelt étel átengedése idejére nyílik meg, majd utána rögtön újra bezárul, ezzel akadályozva meg a gyomor savas tartalmának visszaáramlását a nyelőcsőbe.

   A REFLUX KIALAKULÁSÁT SEGÍTŐ ELVÁLTOZÁSOK A nyelőcső alsó záróizmának nem megfelelő záródása. A nyelőcső féregszerű mozgásából fakadó öntisztuló folyamat károsodása. A nyál nem megfelelő savközömbösítő hatása.

   Reflux-betegség esetén ez a záróizom elégtelenül működik, így a sav visszaáramlik a nyelőcsőbe (regurgitáció). Károsodik ugyanakkor a nyelőcső öntisztuló, önvédelmi folyamata is. A nyelőcső mozgásának elégtelensége miatt elhúzódik a kiürülés folyamata, így a savas gyomortartalom hosszabb időt tölt a nyelőcsőben, és izgatja annak nyálkahártyáját, ezzel égő, maró érzést okozva.

   A folyamat ráadásul "ördögi körként" működik: a nyálkahártya károsodása miatt kialakuló gyulladás tovább ront a nyelőcső mozgásán, ami még súlyosabban károsítja annak védőfunkcióját. Az így kialakult folyamatos maró hatás hosszútávon emésztőszervi fekélyek kialakulásához vezethet, különösen súlyos szövődményként pedig daganatos megbetegedések megjelenését is okozhatja.

   A probléma időben történő felismerése tehát kulcsfontosságú a betegség sikeres kezelése szempontjából.

MUDr. Czellárik Mária

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)