Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A folyó, amely összeköt

A folyó, amely összeköt

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > A folyó, amely összeköt
A folyó, amely összeköt 2014. május 21. szerda, 11:07
A folyó, amely összeköt

   A Vág folyóról több ismert hiteles dokumentum is létezik. Már egy 1105-1116 között kelt oklevél, amelyet Gervansius nyitrai püspök adott ki, felsorolja a pannonhalmi apátság azon birtokait, amelyet még Szent István király idején kapott, és amelynek határa a Wacha-nál, vagyis a Vágnál volt. Az oklevél a pannonhalmi apátság oklevél átiratában, a Liber Rubenben maradt fenn. Eredetiben fennmaradt az 1111-ben íródott oklevélben, a zobori apátság első oklevelében említődik a Vág folyó. Az oklevélben leírták, hogy a szedett vám a zobori szent Hippolit kolostort illeti. Az itt előforduló vámszedésre vonatkozó adat az egyike a legrégebbi adatoknak a magyarországi vámszedést illetően.

   A Holtwag elnevezés hoteles oklevélben 1211-ben fordul elő. Ez a megnevezés elárulja, hogy a Vág legkésőbb a 13. század elejére megváltoztatta korábbi medrét. A Holtvág elnevezést IV. Béla 1251-es oklevelében is megtaláljuk. Az uralkodó ezen oklevélben a túróci premontrei rendnek adományozta a Vágon szedett vám 2/3-át, mégpedig Semptétől délre, egészen a mocsarakig terjedő szakaszon. A vámszedés a hídon, a réven való átkelésre vonatkozott, de ugyanakkor a folyón leúsztatott fára is. Az oklevél említést tesz a Waskai révről, amely Tornócnál volt. IV. Béla király 1267-ben a túróci kolostornak megengedte, hogy új hidat építsen, mivel a régit a vecsei nemesek tönkretették. Ez az adat bizonyítja, hogy Sellye mellett már a 13. század első felében híd volt a Vágon.

   A Vág a középkorban nem csak Sellye környékén változtatott medret, de Sempténél is, melynek következtében a semptei vár Szeredhez került. A Vág ágai körülkerítették az egykori várat, amely Luxemburgi Zsigmond magyar király gyakori tartózkodási helye volt. Később csak a folyó fő ága maradt meg, amely Szeredet és Semptét a mai napig elválasztja. A Vág folyó változása sok szomszédos település közt adott okot vitára. Ismertek Alsószerdahely és Vága közti nézeteltérések a folyó körüli földeket illetően. Mindkét település a szomszédos Ónnyal együtt az esztergomi érsekség uradalmához tartozott. Hogy mikor került sor a Vág folyásának ilyen változására, nem lehet tudni, de közvetett adatokból ítélve, legkésőbb a 15. században történt ez a mederváltozás. Szered város pecsétje ugyanis egy háromtornyú erődfalat ábrázol, ami azt bizonyítja, hogy a pecsét első ismert előfordulásának idején, 1461-ben már a vár Szered területén volt.

   A Vágnak Sellye térségében is több ága volt. A 15. században némely források Sellye szigetről tesznek említést. A folyónak Sellye környékén még a 18. században is voltak mellékágai, sőt még 1864-ben is megjegyezték a Vágon való közlekedés leírásánál, hogy szeredből Negyedig a sok mellékág miatt néhány napig is eltarthat az út.

   A Duna és annak mellékágai is fontos változásokon mentek keresztül. A mai fő Dunaág nem mindig volt a folyó főmedre. Nagyobb szereppel bírt a mai Kis-Duna és a Feketevíz. A 14. században ezeknek több mellékáguk volt, amelyek több apró szigetet hoztak létre. a folyók neve is megváltoztak az idők folyamán, és a Danubio megjelölés alatt nem csak a mai főmedret, de a Kis-Duna egykori medrét is lehet érteni. Az öreg Duna elnevezés is az egykori főágra enged következtetni. Az egykori folyómedrek bonyolult rendszerét leginkább a régi térképeken lehet fellelni, ezeken láthatók a Kis-Duna, Feketevíz avagy a Dudvág egykori ágai.         

forrás: Novák Veronika (A történelem nyomában a Dudvág Helyi Akciócsoport területén)       

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)