Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A fagyal ültetése

A fagyal ültetése

2024. április 20., szombat | Ma: Konrád, Tivadar (HU), Marcel (SK)
Házunk tája Vissza
Címlap > Házunk tája > A fagyal ültetése
A fagyal ültetése 2013. november 11. hétfő, 09:51
A fagyal ültetése

   Rendkívül népszerű sövénynövény a fagyal. Gyors növekedésű, megfelelő gondozás mellett átláthatatlan és szinte áthatolhatatlan, viszonylag olcsó, és könnyű gondozni. Ezek a tulajdonságok okozzák töretlen népszerűségét. Aki szeretne saját szaporítású növényekből sövényt nevelni, vagy pénztárcája nem engedi meg, hogy az egész kertet bekerítse vásárolt fagyallal, az nyugodtan próbálkozhat otthoni szaporítással. Az alábbiakban a legelterjedtebb, legegyszerűbb szaporítási módot ismertetem, melyet bárki, kiskerti körülmények között is alkalmazhat.

A dugványozás ideje:

   A fagyal fásdugványozásának ideje tél vége, a hajtásnövekedés megindulása előtti időszak. (Lehet előbb is szedni a dugványokat, de akkor vermelni kell. A fagyal könnyen szaporítható, kiskerti körülmények között a tél végi dugványvágás a legideálisabb és legegyszerűbb.)

Dugványvágás:

   A fásdugvány mérete 20-25 cm hosszú legyen, vastagságára a legjobb kiindulóméret ha azt jegyezzük meg, hogy ceruza vastagságnál ne legyen vékonyabb a dugvány. A dugvány alsó részét egy rügy alatt vágjuk el egy centiméterrel (itt gyökeresedik legkönnyebben), fent pedig egy rügy felett körülbelül másfél centiméterrel. A felső vágást úgy hajtsuk végre, hogy a sebfelület ne a rügy felé lejtsen. Fagyal esetén közönséges dugványt vágjunk, felesleges kalapácsos dugvánnyal foglalkozni.

Dugványozás:

   A dugványokat szabad földbe dugványozzuk. A legegyszerűbb módszer, ha egy ásóval rést nyitunk a földbe, majd ebbe helyezzük a dugványokat. Figyeljünk, hogy a rés függőleges legyen, hogy a dugványok nem megdőlve kerüljenek a talajba. A dugványokat akár 3-5 cm sűrűn is rakhatjuk. A felső rügypár maradjon a föld felszíne fölött. Ezt a rügypárat nedves homokkal (vagy laza földdel) takarjuk a kiszáradás ellen.

Ápolás:

   A dugványokat soha ne hagyjuk kiszáradni, rendszeresen öntözzük. Gyomláljuk, hogy a gyomok ne nyomhassák el fagyal dugványainkat. Ha eladásra termeltünk, vagy a meggyökeresedett növények valami okból sokáig maradnak a dugványozás helyén, akkor a sűrűsödés és a biztosabb átültetés érdekében néha vágjuk vissza őket.

Kitermelés, átültetés:

   A fagyalt szabadgyökérrel ültetjük át. Egy ásóval bökjünk a növények alá, fordítsuk ki a gyökeres dugványokat, majd a gyökereket nem engedve kiszáradni szállítsuk őket végleges helyükre.

(Józsi bácsi)

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)