Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A csordáslegény három botja

A csordáslegény három botja

2024. április 20., szombat | Ma: Konrád, Tivadar (HU), Marcel (SK)
Gyerekeknek Vissza
Címlap > Gyerekeknek > A csordáslegény három botja
A csordáslegény három botja 2016. február 09. kedd, 16:08
A csordáslegény három botja

   Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy bátor csordáslegény. Hogyha még nem említettem volna, ennek a legénykének olyan kacskaringós volt az esze járása, hogy még a Kis−Duna is megirigyelte. Mint a legtöbb csordásnak, jó étvágya volt ennek a legénykének is.

   Amint a szalonnát falatozta éppen, s vágott hozzá a frissen illatozó kenyérkéből, tekintete legtöbbször az ég csordására, a vén holdra tévedt.

   Ábrándos hősünk mégsem az ég csordásának, hanem az atyaúristen kenyerének vélte a holdat. Ha hiányzott belőle, úgy gondolta, őszentsége szelt belőle vacsorára.

   Mégis a három furkósbotjáról és nem az étvágyáról volt híres−neves a mi csordásunk. Az egyik bottal reggel, a másikkal éjjel őrizte az ökörcsordát. Mire volt a harmadik botja? Bizony az ördögöt szokta volt elnáspángolni vele az agyafúrt legényke. Erre olyankor került sor, amikor az ökrök úgy eltűntek, mintha csak a föld nyelte volna el valamennyit. Ilyenkor a legényke megharagudott, nagy hirtelen lerántotta magáról a tündérektől kapott szűrkabátot, s az égnek dobta. A hold és a nap fényéből szőtt kabát egyenesen az ördögre hullott. Ez kellett csak a csordáslegénynek. A harmadik bottal ütlegelni kezdte a szűrkabátot, amúgy magyarosan. Nyögött is alatta az ördög, hogy majd' belészakadt. Addig ütötte a legényke, amíg az ökrök mind egy szálig a kamrába nem termettek. Majd' elfelejtettem, a három furkósbotot meg az ördögfogásra szőtt kabátot egyenesen Tündér Ilona ajándékozta a csordáslegénynek, amikor a legény kiszabadította őt az iszapból meg az ingoványból.

   Volt is becsülete a legénynek. Idővel megházasodott. Elvette a falu legszebb és leggazdagabb lányát. Csodálkozott persze a falu apraja és nagyja, hogyan is engedhette ezt a leány gonosz és minden hájjal megkent mostohája. A minap erre is fény derült.

   Az égig érő vadkörtefák mellett járva, egy vidám pacsirta énekére lettem figyelmes. A pacsirta éneke elárulta, hogy a csordáslegény harmadik furkósbotja a gonosz mostohák ellen is használható.

   Hát ekképp adta be a derekát a leány mostohája.

Fellinger Károly: Hajléktalan búzavirág

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)