Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A Cseperedő program: Ringató foglalkozás az ország minden po

A Cseperedő program: Ringató foglalkozás az ország minden po

2021. július 23., péntek | Ma: Lenke (HU), Oľga (SK)
Gyerekeknek Vissza
Címlap > Gyerekeknek > A Cseperedő program: Ringató foglalkozás az ország minden pontján
A Cseperedő program: Ringató foglalkozás az ország minden pontján 2015. november 24. kedd, 13:59
A Cseperedő program: Ringató foglalkozás az ország minden pontján

   A Cseperedő program 2015 májusában indult útjára, célja, mama-baba klubhálózat kialakítása az ország minden pontján. A mama-baba klubok találkozási lehetőségeket biztosítanak a társadalmi élettől általában időszakosan elszigetelt kismamáknak. Nagyon fontos, hogy ezeket a találkozásokat értékes tartalommal töltsük meg, ezért baba-mamafoglalkozásokat szervezünk és szakmai előadásokat, beszélgetéseket tervezünk az édesanyáknak.

   Szlovákiában pár éve néhány településen útnak indultak a Ringató foglalkozások, jó magam 4 éve vagyok foglalkozásvezető és szerettük volna ezeket a foglalkozásokat a lehető legtöbb helyszínre eljuttatni. Ennek érdekében 2015. szeptember 14-18-a között egyhetes Ringató módszertani tanfolyamot szerveztünk Nagyegyházán Gállné Gróh Ilona vezetésével, aki a Ringató program kidolgozója. Lelkes pedagógusok sajátították el a módszert, hogy azután ki-ki saját településén foglalkozásokat tartson. Mára a Cseperedő program keretén belül Szlovákiában 16 helyszínen (kelettől - nyugatig) vannak hetente Ringató foglalkozások.

Mi a Ringató foglalkozás célja?

   A Ringató családi művészeti program, kodályi elvekre épülő játékos foglalkozás kisgyermekek és szüleik részére.

   Célja a közös játék, éneklés élményének megteremtése, úgy anya (felnőtt), mint kisgyermek számára. Ezeken a foglalkozáson néphagyományokból merített játékokkal, mondókákkal, dalokkal ismerkednek meg az anyukák. A foglalkozásokon mintát adunk a szülőknek arra, miként lehet pici kortól játszani, énekelni gyermekeikkel.

Milyen az a Ringató?

   Érkeznek az anyukák gyermekeikkel. A szőnyegre letelepednek, beszélgetnek. A csengőszóra lélegzetelállító csend lesz, készülőben a varázslat…

   Felcsendülnek a jól ismert dalok, majd egymást követik az ölbeli, cirógatós, lovagoltató játékok. Az édesanyák énekelnek, cirógatnak, csiklandoznak – játszanak. Egy bensőséges kapcsolat alakul ki, hiszen az ölelés a babusgatás, ringatás, az, ami erősíti anya-gyermek közti bizalmat, megszületik a varázslat, az érzés, hogy játszani, együtt lenni jó. Az édesanya hangját, érintését, ölelését semmi sem pótolhatja, lelki táplálék az a kisgyermeknek.

   Ilyen a Ringató, ahol énekelünk, játszunk, ahol ismeretségek, barátságok kötődnek, ahol jó együtt lenni.

   A Cseperedő program támogatója az Emberi Erőforrás Minisztériumának nemzetpolitikáért felelős államtitkársága, ill. a Bethlen Gábor Alap Zrt.

Berky Angelika,
program koordinátor

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)