Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A Csemadok Európai Polgári Díjat kapott

A Csemadok Európai Polgári Díjat kapott

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > A Csemadok Európai Polgári Díjat kapott
A Csemadok Európai Polgári Díjat kapott 2016. október 25. kedd, 14:25
A Csemadok Európai Polgári Díjat kapott

   A 2008-ban alapított Európai Polgári Díjjal kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és civil szervezeteket díjaz az Európai Parlament, akik a megértés, a polgárok és tagállamok közötti szorosabb együttműködés érdekében tevékenykednek. Az EU-s képviselők által jelöltekről az EP elnöke vezetésével ülésező brüsszeli zsűri, a Kancellária dönt. Az idei öt szlovákiai jelölt közül a bizottság a Csemadokot találta legméltóbbnak a díj elnyerésére.


   A díjat Csáky Pál EP-képviselő és Dionyz Hochel, az Európai Parlament Szlovákiai Tájékoztatási Irodájának képviselője adták át Bárdos Gyulának, a Csemadok országos elnökének. Az Európai Polgári Díjak központi ünnepélyes átadására és az azt kísérő kulturális rendezvényekre 2016. október 12-én kerül sor Brüsszelben.


   Az döntést nagy örömmel fogadtuk, hiszen ez azt jelenti, most Európa ismeri el azt a tevékenységet, amit a Csemadok végzett és végez a kultúra és az anyanyelv ápolása, a hagyományok megtartása és a közösség összekovácsolása terén" - mondta Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, aki ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ez az elismerés nemcsak a mostani Csemadoknak szól, "ezt a díjat a több mint hat évtized alatt a Csemadokban tevékenykedő felvidéki magyarok kapják".

   A szervezet elnöke kitért arra is, hogy ugyan kormányok jöttek és mentek, de a Csemadok ettől függetlenül tette a munkáját. "Felbecsülhetetlen az a tevékenység, amit az alapítók tettek a hontalanság évei után, hiszen egy megtépázott közösség kapott új lehetőséget a kulturális szervezet megalapításával arra, hogy megélje kultúráját, hagyományait, anyanyelvét. És a Csemadok-tagok éltek is ezzel a lehetőséggel, úgy, ahogy a későbbiekben is. A szervezet számára mindig fontos volt az azonosságtudat erősítő tevékenység is" - hangsúlyozta Bárdos.

   A rendszerváltás után új kihívások vártak a kulturális szervezetre, a Csemadok azonban a megváltozott világban is megtalálta a helyét, "és a tagok vitték tovább a fáklyát, ennek a szellemiségnek a szimbólumát, és viszik máig is, így a a kulturális és művészeti életben ma is a Csemadok tevékenysége a legmeghatározóbb". De legalább ennyire fontos feladatot lát el a közösségépítés terén is, hiszen "a Csemadok és annak népes tagsága rendkívül sokat tesz azért, hogy a felvidéki közösség megmaradjon. Mi tehát úgy véljük, az Európai Polgári Díj ennek a pótolhatlatlan több mint hat évtizedes tevékenységnek az elismerése, amely arra is biztat, hogy a munkát folytatni kell!"  - mondta a Csemadok elnöke, Bárdos Gyula.

Forrás: Felvidék.ma • Fotó: Görföl Jenő

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)