Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A 900 éves dokumentum

A 900 éves dokumentum

2024. május 10., péntek | Ma: Ármin (HU), Viktória (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > A 900 éves dokumentum
A 900 éves dokumentum 2013. október 16. szerda, 11:07
A 900 éves dokumentum

   A szakemberek körében „Második zobori oklevél“ név alatt ismert történelmi forrás kiadása Kálmán magyar király, azaz Könyves Kálmán néven ismert uralkodónk nevéhez fűződik. Az oklevél Szlovákia területén eredetiben őrzött második legrégebbi dokumentum. Eredetije a Nyitrai Püspökség Levéltárában van. Az oklevél a zobori bencés apátság birtokait írja össze, és erősíti meg azok tulajdonában a zobori bencéseket. Erre azért volt szükség, mivel Otto morva őrgróf betörései és dúlásai következtében, az egykori Magyarország északnyugati részén bizonytalanná váltak a tulajdonviszonyok. Az akkori uralkodó ezért a zobori apátság kérésére oklevéllel erősítette meg a birtokolást.

   A zobori apátságnak régiónkban is voltak birtokai, közülük a legjelentősebb Mocsonok (az oklevélben Mussenic- nek írva) és Negyed – az egykori Niget voltak, de az apátság birtoka volt Hetmény és a Vecse (Vveza) mellett található erdő egy része is. Az oklevélben nemcsak az apátság birtokai szerepelnek, de az esetleges viták elkerülése végett azok határait is leírták, így a velük szomszédos falvak is bekerültek az oklevélbe. Az oklevélből megtudjuk, hogy Tornóc (Durmuz formában van írva), a királyi hálóvivők és jégtörők birtoka volt, vagyis a királyi szolganépeké. Az oklevélben szerepel Zomboe falu is, amely a mai Hosszúfalunak felel meg, és ahol szintén volt a zobori apátnak birtoka.  Forcas, vagyis a mai Farkasd Negyed határleírásában van említve. A legújabb kutatások pedig azt bizonyítják, hogy az oklevélben előforduló Piscar a mai Zsigárd kataszterében lehetett.  Cullese, avagy Killics erdője szintén a zobori apáté volt. Az oklevélben a régió településeinek leírásánál több halastó is említődik, ezek egy része a Vág egykori áradásainak maradványai lehettek. A tavak döntő többségére ma már csak az oklevél emlékeztet.

   A Mások zobori oklevélben a mai Szlovákia területéről több mint 70 falu szerepel név szerint, ezek közül több a századok során eltűnt. Ilyen régiónkból Udvarc falu, amely a mai Vágsellye kataszterében feküdt.

   A 2013-as év alkalmat nyújt arra, hogy több településeink lakói felelevenítsék a múltat. Levéltárunk e témában szeptemberre tervez konferenciát és kiállítást.

PhDr. Novák Veronika, PhD, a vágsellyei levéltár igazgatója

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)