Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
15 éve a bábozás varázsában

15 éve a bábozás varázsában

2024. április 16., kedd | Ma: Csongor (HU), Dana/Danica (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > 15 éve a bábozás varázsában
15 éve a bábozás varázsában 2014. október 16. csütörtök, 10:24
15 éve a bábozás varázsában

   15 év nagy idő, főleg egy olyan tevékenység esetében, amely kultúrát terjeszt és egy színházi műfajba avat be gyerekeket. A diószegi Diócska bábcsoport már 15 éves. Ennek kapcsán beszélgetünk Bréda Enikővel, aki a bábcsoport egyik vezetője, és akit a csoportban kifejtett tevékenysége mellett most más oldaláról is megismerhetünk.

Mióta foglalkozol a bábozással?

   2014 szeptemberében lesz 15 éve, hogy bábozni kezdtem. Akkor még mint alapiskolás első osztályos diák kaptam először kezembe bábot a Diócska bábcsoportban. Az ovisoknak játszottuk a Békakirály és a Három pillangó című meséket, a beíratási program keretében, a leendő elsősöknek. Majd szép lassan folytatódott a sulis bábcsoport működése, amit az anyukám vezetett-vezet.

Milyen szakaszai voltak eddigi bábos pályafutásodnak?

   Tagja voltam a diószegi alapiskola, majd a galántai gimnázium mellett működő bábcsoportoknak. Az alapiskolás évek megszerettették velem a bábozást, míg a gimis bábos évek élményekkel és felejthetetlen pillanatokkal gazdagítottak. A gimi alatt kezdtem el többet foglalkozni a bábozással. Bábokat készítettem, besegítettem anyukámnak a Diócska bábcsoport vezetésébe, majd a rendezésbe is, miközben állandó tagja voltam a galántai gimis Manócska bábcsoportnak is.

   Úgy alakult, hogy az egyetemi tanulmányaimat is ebben az irányban folytattam-folytatom.

Mesélj nekünk a bábos csoporttal kifejtett tevékenységeidről. Milyen eredményeket értetek el eddig?

   A Diócska bábcsoportnak köszönhetem, hogy bevezetett a bábozás világába. Ugyanezt az élményt szeretném továbbadni én is. A gyerekekkel minden iskolaévben feldolgozunk egy-egy mesét, amivel versenyekre nevezünk be, e mellett pedig egy-egy kisebb produkciót is, amivel fesztiválokra, falunapokra járunk fellépni. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek a bábozást játéknak fogják fel, ezért a próbákon sokat szoktunk drámajátékozni, vagy a mesék tanulását és gyakorlását is játékosan kezdjük.

   A csoport évente részt vesz a Duna Menti Tavasz országos bábjátszó seregszemléjén, a veszprémi Simonyi Gyerekbábos Fesztiválon, a nyergesújfalui Bábos seregszemlén, az Egri Bábtalálkozón, és a Zuglói Bábfesztiválon, ezenkívül számos nemzetközi fesztiválon és versenyen.

Milyen feladatok várnak a csoportra az elkövetkezendő időszakban?

   A 2014/2015-ös iskolaévben folytatjuk a fesztiválokra és a versenyekre való felkészülést. A bábcsoport 15. születésnapja alkalmából bábfesztivált szervezünk. Egy fekete-fehér mozgásszínházi műsorral készülünk.

Melyik előadásotokra vagy a legbüszkébb, és miért?

   A 15 év bármelyik meséjére visszagondolva büszkeség tölt el. Minden előadásban volt valami olyan, amire büszke lehetek –a gyerekekre, az ő munkájukra, elért eredményeinkre, a közös élményekre.

Hogyan készítitek az előadásra felhasznált bábokat?

   Egy-egy előadást hosszabb felkészülés előz meg. A mese kiválasztása után, a rendezői elképzelés kialakítása, majd a bábok tervezése folyik. Az, hogy milyen típusú bábokat készítek, az a mesétől függ, és attól mit szeretnénk megmutatni és kihangsúlyozni. De az utóbbi években egy-egy mesére a gyerekekkel együtt készítjük a bábokat. Nagyon élvezik ezt az időszakot.

A jövőben is ezzel kívánsz foglalkozni?

   Igen. Örülnék, ha a tanulmányaim befejezése után is a bábozással tudnék hivatásosan foglalkozni.

F.T.

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)