Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Nyári fertőzések - nyári veszélyek - mire figyeljünk

Nyári fertőzések - nyári veszélyek - mire figyeljünk

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Nyári fertőzések - nyári veszélyek - mire figyeljünk
Nyári fertőzések - nyári veszélyek - mire figyeljünk 2016. szeptember 05. hétfő, 16:54
Nyári fertőzések - nyári veszélyek - mire figyeljünk

   A nyári időszakra jellemző fertőző betegségek a vakáció legszebb pillanatait keseríthetik meg, ezért érdemes fokozott figyelmet fordítani ezek megelőzésére. A különféle vírusfertőzések és ételmérgezések gyakoriak a forró, nyári hónapok alatt, amelyet a gyerekek leginkább a vízparton vagy a családi kirándulások alkalmával kaphatnak el. Hogyan kerülhetjük el ezeket a nyári betegségeket?

A nyári időszakra jellemző megbetegedések közül a leggyakrabban a következők fordulnak elő:

  • a napsugarak és a kánikula okozta betegségek és kellemetlenségek, mint a leégés, napszúrás vagy a hőguta
  • a vízparton bekövetkező balesetek és a víz okozta betegségek, mint a fulladás vagy a különféle gombás fertőzések
  • a különféle szabadidős tevékenységek alatt keletkezett sérülések és kellemetlen rovarcsípések
  • nyári fertőző betegségek, mint az ételmérgezések (szalmonella-fertőzés), különféle vírusos megbetegedések és bőrbetegségek.

   Megfelelő körültekintéssel és az alapvető higiéniai szabályok betartásával egyes betegségek és balesetek megelőzhetőek, vagy legalábbis nagymértékben csökkenthető a kialakulásuk kockázata.

A szúnyogok, kullancsok és egyéb rovarcsípések

   A szúnyogcsípések általában viszkető, különböző méretű vörös foltokat okoznak és kiemelkedő kis domborulatok 

   A nyári szezonban jellemzőek az ételmérgezések is, amelyek többségéért a szalmonella baktériumok felelősek. Ezek szaporodásához kedvező feltételeket biztosít a meleg és nedves környezet Legtöbb esetben a nem megfelelően átsült vagy megfőtt ételek okozzák, és leginkább a tojás és a tej (illetve az ebből készült különféle ételek) okoznak problémát. Egyes esetekben az alapvető higiéniai előírások betartása is ludas lehet, ha például az étel készítője nem mos alaposan kezet.

   A nyári ételmérgezés tünetei jellegzetesek, általában hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét formájában jelentkezik, esetenként pedig láz is társulhat hozzá. A hasmenéses tünetek általában 1-2 napon belül rendeződnek és gyógyszeres kezelést sem igényelnek, azonban a biztonság kedvéért minden esetben célszerű az orvos véleményét is kikérni, ha az ételmérgezés gyanúja merül fel.

   A kezelés legfontosabb mozzanata a megfelelő folyadékpótlás, mivel a hasmenés és a hányás kiszáradáshoz vezethet, amely különö­sen a kisgyerekek, idősek és a legyengült immunrend­szerű emberek esetében lehet veszélyes. A hasmenés következtében elveszített sókat és cukrokat szintén pótolni kell!

   Az akár súlyos következményekkel járó kellemetlenséget egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni, ezáltal pedig a kerti grillezés, az erdei piknik, a nyaralás vagy egy éttermi vacsora valóban vidáman és kellemesen telik majd. A higiénia szintén rendkívül lényeges az ételmérgezések megelőzése szempontjából.

Nyári vírusok

   A vírusfertőzések (többnyire gyomor-bélrendszeri betegségek) a nyári hónapok idején igen gyakoriak. Ezek leginkább a kisgyerekeket érintik, de a felnőttek is sok esetben megfertőződhetnek. A tartós kánikula kedvez egyes vírustörzseknek, így ebben az időszakban kifejezetten magas a hőemelkedéssel, hasi és gyomor fájdalommal, valamint hasmenéssel, bélhuruttal és egyéb emésztési panaszokkal járó betegségek aránya, azonban nyáron járványtól nem kell tartani.

   Ezekre a betegségekre érdemes fokozottan odafigyelni, hiszen a lehetséges szövődmények a nyári vírusok és baktériumok esetében is veszélyesek lehetnek. Ebben az időszakban gyakoriak az RS-vírus által okozott légúti megbetegedések (tünetei hasonlítanak az influenza vírusra, de nem azonos vele), az adenovírus okozta kellemetlenségek (több fajtája létezik, leggyakrabban légzőszervi megbetegedést okoznak, de nem ritka a kötőhártya gyulladás, a húgyúti- vagy gyomor-bélrendszeri gyulladás sem), illetve a chlamydia fertőzések száma is megnövekszik.

A megelőzés ereje

   A legtöbb ilyen típusú fertőzés az alapvető higiéniai szabályok betartásával és egy kis odafigyeléssel megelőzhető.

  1. Ha a gyermek rendszeresen és alaposan kezet mos, ételeit és italait nem osztja meg társaival, a gyümölcsöket alaposan megmossa, valamint kerüli a fertőzött közösségeket, megelőzheti ezen betegségek kialakulását. A nyári táborozások, kirándulások alkalmával szintén nagyobb az esélye egyes fertőzések terjedésének, ezért célszerű alaposan felmérni a körülményeket, mielőtt csemetéinket útnak indítjuk.
  2. A különféle rovarcsípések ellen a bokros és erdős területeken célszerű olyan ruházatot viselni, amely a test nagy részét eltakarja, illetve a gyógyszertárakban kapható különféle riasztó és irtó készítmények is segíthetnek távol tartani a kellemetlenkedőket. A kirándulások után minden esetben alaposan vizsgáljuk meg gyermekeinket, hogy nem kapaszkodott-e meg a bőrében valahol egy kullancs, mivel ezen rovarok csípése általában fájdalommentes és viszketést sem okoz. A kullancs időben történő és szakszerű eltávolítása nagymértékben hozzájárul egy esetleges fertőzés elkerüléséhez!
  3. A strandokon és uszodában a gyermekek lehetőség szerint mindig viseljen papucsot vagy vízicipőt, így csökkenthető a gombás fertőzés kockázata. A medence használata előtt és után célszerű alaposan letusolni és fertőtleníteni a lábakat, kezeket. A gyermeknek legyen saját törülközője, amit nem ad kölcsön senkinek. A bőrgomba gyakori megbetegedés a nyári hónapok alatt, és kezelése sok esetben hosszadalmas folyamat.

   Kerüljük a gyermekeinkre, magunkra leselkedő nyári veszélyeket, hogy vakációnk, nyarunk legyen betegségtől mentes, erősítsük testi épségünket és lélekben gyarapodjunk szép élményekkel!

MUDr. Czellárik Mária

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)