Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
II. Rákóczi Ferenc Erdély fejedelme és Magyarország vezérlő

II. Rákóczi Ferenc Erdély fejedelme és Magyarország vezérlő

2024. április 19., péntek | Ma: Emma (HU), Jela (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > II. Rákóczi Ferenc Erdély fejedelme és Magyarország vezérlő fejedelme
II. Rákóczi Ferenc Erdély fejedelme és Magyarország vezérlő fejedelme 2014. július 30. szerda, 08:55
II. Rákóczi Ferenc Erdély fejedelme és Magyarország vezérlő fejedelme

   Történelmi nagy családok (Rákócziak, Zrínyiek, Báthoryak) leszármazottja. Thököly mostohafia, Sáros megye örökös főispánja. Nővére Julianna segítségével Kolonich érsek megdöbbenésére elérvén nagykorúsítását. Kilépett az egyházi rendből. 1694-ben az udvar tudta és beleegyezése nélkül feleségül vette a hessen-lotaringiai uralkodó lányát, Sarolta Amáliát, ez év május 25-én Sáros vármegye nemessége beiktatta örökös főispáni tisztségébe.

   1697 tavaszán Károlyi Sándor gróf, szatmári főispán leverte az Esze Tamás, Kiss Albert és társai által szervezett felkelést, majd június 30-án Sátoraljaújhelyen, Tokai Ferenc és Galántai György leszámolt a német zsoldosokkal. Rákóczit mindkét esetben felkérték, nem a csatlakozásra, hanem a vezetésre. Egyelőre nem vállalta, de tudatosítania kellett, hogy a Habsburgoknak szüksége van a Rákócziak birtokára, melynek nagysága meghaladta az uralkodóház birtokaiét.

   Már csak azért is, mert 1701-ben kirobbant a francia-osztrák örökösödési háború a spanyol trónért. A császárnak pénzre volt szüksége. Annak ellenére, hogy elutasította Thököly hajdúinak felkérését, 1701. április 12-én sárosi kastélyában letartóztatják, és november 7-ig a bécsújhelyi börtön lakója lett. Felesége segítségével megszökött és a lengyelországi Porezán várában kapott menedéket Sieniánszky Palatinusz birtokán.

   1703. május 6-án Esze Tamás, Thököly tisztje, Rákóczi jobbágya itt talált rá a fejedelemre, s kérte fel a szabadságharc vezetésére. Vállalta. Harcba hívó kiáltványát és „Cum Dea Pro Patria et Labora” (Istennel a hazáért és a szabadságért) feliratú zászlókat küldött a felkelőknek. Ez év március 21-22-én Tarpán, Várin, Berekszázban, Tiszaháton kitört a felkelés, amelyhez a fejedelem június 16-án csatlakozott. Gyulafehérvárott 1704. július 8-án Erdély fejedelmévé választották. 1705. szeptember 12. – október 3 között tartott Széchenyi országgyűlésen a rendi konfödöráció Magyarország vezérlő fejedelmévé választja, s ez 1707. június 1-re összehívott országgyűlés Ónodon kimondta a Habsburg-ház trónfosztását.

   Rákóczi Ferenc tudatában volt annak, hogy nemzetközi segítség nélkül pozitív eredményeket a 150 éves török hódoltság megszűnése után szinte lehetetlen elérni. A felszabadult területeket-birtokokat-, nem a volt tulajdonos főnemesi, vagy nemesi magyar családok kapták, hanem a Habsburgokat támogató idegenek.

   A fejedelem először XIV. Lajossal került kapcsolatba, de kevés támogatáson és egy-két katonai tanácsadón kívül mást nem kapott, mondván: egy király ellen fellázadt alattvalóval francia király nem köt szerződést. VII. Károly svéd és Nagy Péter orosz uralkodókkal is ez volt a helyzet. Egyedül a lengyelek részéről kapott támogatást, de ők ezt a fejedelem királlyá koronázásához kötötték, amelyet Rákóczi nem fogadott el.

   A vallási pátens elfogadása eredményeképpen, amely kimondta a jobbágyterhek megszüntetését a harcokban részt vett jobbágyok számára, hamarosan 70 000 főre növekedett a fejedelem katonáinak száma. A fejedelem saját maga vezette csapatait a csaták legtöbbjében. Sajnos, tábornokai állandó torzsalkodásai miatt a legjelentősebbnek vélt csatákban – például a nagyszombati, trencséni, romhányi – vereséget szenvedett a kuruc haderő.

   Magas rangú tisztjei közül csak Bottyán János tábornokban, Esze Tamás és Czuczor Orbán brigadérosokban bízhatott. A csatavesztések rombolták a morált, de a magyar seregek az 1710-ben kitört pestisjárvány is tizedelte.

   Ennek eredményeként 1711. január 12-én Pállfy János labanc fővezér és Károlyi Sándor megbízott kurucfővezér között megkezdődtek a tárgyalások, melynek eredményeképpen a kuruc hadsereg április 30-án a nagymajtényi síkon letette a fegyvert.

   A fejedelem és kísérete Lengyelországból Franciaországba, majd Törökországba emigrált, ahol 1735. április 8-án elhalálozott. Hamvait 1906-ban hozták haza és a kassai dómban lelt örök nyugodalma.

Irodalom:
Magyar Életrajzi Lexikon, II. kötet                                       
Mikó F. Képes magyar história Ezer év 198

Dr. Pukkai László

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)