Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Hogyan váltsunk háziorvost?

Hogyan váltsunk háziorvost?

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Hogyan váltsunk háziorvost?
Hogyan váltsunk háziorvost? 2017. január 03. kedd, 14:33
Hogyan váltsunk háziorvost?

   A hideg téli idő beköszöntével, a különböző járványok és meghűlések következtében gyakrabban szorulunk orvosi ellátásra mint az év többi részében. Háziorvosunk, és szükség esetén a választott szakorvosok, általában a legnagyobb odaadással és elhivatottsággal gondoskodnak tüneteink enyhítéséről, és döntenek a gyógyuláshoz vezető kezelésről. Az orvossal való kapcsolatunkat alapvetően a bizalom jellemzi, amely ha megrendül, veszélybe sodorhatja állapotunk felmérését, a kezelés meghatározását, és végső soron az egészségünket. Ilyen különleges esetekben, illetve ha bármely más oknál fogva - költözés, utazás, esetleg munkahelyi kötelezettségeink miatt háziorvos váltásra kényszerülünk, célszerű ismerni az ezzel kapcsolatos teendőket.

   Alapelv, hogy az általános járóbeteg egészségügyi ellátásról szóló megállapodást írásban, legalább 6 hónapos időszakra kötjük  háziorvosunkkal.

   Ettől a megállapodástól bármikor indoklás nélkül el lehet állni. Ezt írásban tegyük, úgy, hogy az aláírt értesítés tartalmából egyértelmű legyen a megállapodástól való elállás nyilatkozata, adataink és a címzett (régi háziorvos) megnevezése. Az értesítést személyesen, az átvételt igazoló aláírás ellenében, vagy postán, ajánlott levél formájában tudjuk kézbesíteni háziorvosunknak. Az egészségügyi ellátásról szóló megállapodás ebben az esetben az elállás kézhezvétele után következő naptári hónap első napjával szűnik meg. Az egészségügyi ellátásról szóló megállapodástól a kötelező, legalább 6 hónapos időszak lejárta előtt is elállhatunk, ilyenkor viszont az új háziorvosnál az eredeti 6 hónapos időszak lejártáig, az egészségügyi biztosítók szabályozása miatt vélhetően önerőből kell majd térítenünk minden kezelést és beavatkozást. 

   Az új választott háziorvossal egy másik egészségügyi ellátásról szóló megállapodás megkötésével alapítjuk meg jogviszonyunkat. A választott háziorvos kizárólag a T.t. 576/2004 számú egészségügyi ellátásról szóló törvényben meghatározott esetekben utasíthatja el a megállapodás megkötését (teljes létszám, elfogultság, egyedi esetekben személyes meggyőződésbeli ellentétek) úgy, hogy a teljes létszámra való hivatkozással a lakóhelye szerint körzetébe tartozó pácienst nem utasíthatja el. Amennyiben meggyőződésünk, hogy a választott háziorvos indokolatlanul utasította el a megállapodás megkötését, panaszunkkal az illetékes megyéhez fordulhatunk, mely haladéktalanul elbírálja a megkeresést, és megnevezi a megállapodást kötelezően megkötő háziorvost. Fontos megjegyezni, hogy a nevezett törvény értelmében érvényes és hatályos egészségügyi ellátásról szóló megállapodás hiányában csak sürgősségi ellátást kaphatunk, ezért javaslom, hogy az ezzel kapcsolatos viszonyunkat minél hamarabb rendezzük és tegyük meg a váltásra szükséges lépéseket.

   Végezetül megjegyezném, hogy az egészségügyi dokumentációnk átadását az új választott háziorvosnak kell kérvényeznie az előző orvosnál. Ez alapján az előző háziorvos 7 napon belül köteles bizonyítottan átadni a dokumentációt vagy annak másolatát az új háziorvosnak. Amennyiben az egészségügyi dokumentáció átadásánál a háziorvos a mi közbenjárásunkat és az általunk történő kézbesítést szorgalmazza, a háziorvosok felelőssége a dokumentáció átadása során történt károsodásáért, megsemmisüléséért vagy visszaéléséért egyaránt fennáll.

Ez a jogi tanácsadás nem teljeskörű; a korlátozott kérdésfeltevés, valamint a szűkös terjedelmi korlátok folytán nem minden esetben alkalmas az adott probléma mindenre kiterjedő megválaszolására, valamint a teljes jogi vélemény kialakítására. Ennek következtében sem a szerkesztőség, sem pedig a választ adó ügyvéd nem vállal teljeskörű felelősséget az adott jogi tanács gyakorlatban való felhasználásáért. A felmerült jogi problémájával kapcsolatos végső döntése előtt mindenképpen konzultáljon jogi képviselőjével.

Mgr. Kőrösi Ildikó, ügyvéd

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)