Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A megbecsültek augusztusi kalandozásai

A megbecsültek augusztusi kalandozásai

2024. május 23., csütörtök | Ma: Dezső (HU), Želmíra (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > A megbecsültek augusztusi kalandozásai
A megbecsültek augusztusi kalandozásai 2016. szeptember 29. csütörtök, 15:10
A megbecsültek augusztusi kalandozásai

Kecskemét és Ópusztaszer

   A nyár utolsó hónapjában a jó kedélyű, majd 100 szépkorúból álló kis csapat elindult első közös kétnapos útjára, melynek célja Kécskemét és Ópusztaszer volt.

   Egy kis tatai séta után ebédidőben értünk a „hírös városba“, Kecskemétre, ahol a gyönyörű belvárosi wellness-hotelben történő elszállásolás és a kiadós ebéd után szakavatott idegenvezetőnk segítségével nyakunkba vettük a várost. Rengeteg új és nagyon érdekes információt tudtunk meg, miközben nyugodt tempóban szeltük az ódon kis hangulatos utcácskákat, ebben a megragadó városban, ahol majd minden sarkon ránk köszöntött egy-egy kávézó vagy fagyizó. Nem mindenki tudott ellenállni nekik. Megtaláltuk a Cifra-palotát is, és az ablaka tényleg zöld volt!

   A közös séta után szabad program következett, egy kis lubickolás a szálloda medencéjében, jacuzzi, szaunázás vagy egy korty igazi kecskeméti barackpálinka valamely kis belvárosi söröző teraszán, majd vacsora.

   Másnap kiadós reggeli után folytattuk utunkat Ópusztaszerre, a történelmi emlékparkba. Az idő áprilisiba váltott, az egyik pillanatban még esett, és gyorsan esőkabátokat vásároltunk, egy órával később pedig már sütkéreztünk. Megkezdtük utunkat a múltba. A Feszty-körkép megtekintése mély nyomott hagyott mindnyájunkban, egyszerre volt felkavaró, megható és elgondolkodtató. A park területe hatalmas, mindenki talált benne a maga kedvére való látnivalót: volt lovasbemutató gyönyörű paripákkal és pontosan célzó ügyes lovasokkal, reneszánsz panoptikum, valódi szélmalom, kakastollú zsandár, jurták, fapados iskola, pékség stb.

   Élményekben gazdagon tértünk haza, még sokáig a látottak hatása alatt voltunk.
 

Bécsi Szent István napi ünnepség

   Augusztus utolsó szombatján Bécsbe tartottunk, hogy részt vegyünk a Bécsi Magyar Katolikus Egyházközösség által immáron 1896 óta hagyományosan szervezett magyar nyelvű szentmisén, a bécsi Szent István Székesegyházban (Stephansdomban).

   Útközben megálltunk Schönbrunnban is és megállapítottuk, hogy ez a csodás kastély és parkja egy egész napot is megérdemel, ezért tavasszal majd visszatérünk ide.

   Az ünnepi délutánon, a Stephansdomban, több mint ezer vendéget, harmincöt csoportot – köztük kórusokat és néptáncosokat – fogadtak Felvidékről, Erdélyből, Magyarországról. A közösség tagjait és a zarándokokat Simon Ferenc bécsi magyar katolikus főlelkész köszöntötte. A mise kezdete előtt, a templomhoz közös énekléssel, népviseletben bevonuló csoportok között öröm volt meglátni a Felvidék küldötteit, a zászlók között ott voltak az ismerős nevek: Nádszeg, Tardoskedd, Kismácséd, Nagycétény...

   A mise főcelebránsa Dékány Sixtus OCist zirci főapát volt. 

   A szentmise végén a főapát megáldotta az oltár előtt elhelyezett adományokat, majd a záróáldást követően a bécsi káptalan Szent István ereklyéjét ünnepélyes körmenetben a Dómban található máriapócsi oltárhoz vitték.

   A misét követően az érseki palota udvarán színes magyar néptánc és népének bemutató vette kezdetét.

A színes népviseletek kavalkádja megható és egyben gyönyörű volt. Elgondolkodtató, hogy mennyien vagyunk és mégis mennyire különbözőek, de mind magyarajkúak! Öröm volt látni azt is, hogy még mindig rengeteg embernek fontos, hogy megünnepelje az egyik legjelentősebb magyar ünnepet: Szent István királyunk ünnepét.

-fsz-


Szeptemberben Kárpátaljára utazunk, októberben Tatára, az Öreg tavi lehalászásra.

Tartsanak velünk Önök is!

Érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: 0905 303860, 0917 990593, 0915 464510.

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)