Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A 2016-os esztendő megyei fejlesztéseiről

A 2016-os esztendő megyei fejlesztéseiről

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > A 2016-os esztendő megyei fejlesztéseiről
A 2016-os esztendő megyei fejlesztéseiről 2017. január 03. kedd, 14:15
A 2016-os esztendő megyei fejlesztéseiről

Megyei hatáskörbe elsősorban az iskolai-, kulturális- és szociális intézmények, a másod- és harmadosztályú utak, és a megye határon túli együttműködése tartozik. Melyek azok a legfontosabb eredmények, amelyekről a felsoroltakkal kapcsolatosan a megyei önkormányzat alelnökeként, a Magyar Közösség Pártja képviselőjeként be tud számolni?

   Amit az emberek többsége megtapasztal, az a közutak állapota. Állaguk minden közlekedő számára fontos, felújításuk a látványos fejlesztések közé tartozik. Elmondhatom, hogy a megye költségvetéséből közutainkra a magyarok lakta vidékeinken fordítottunk a legtöbbet. Járásunkban elsősorban a legrosszabb állapotban lévő útszakaszok javítását kezdeményeztük: először a Királyrév és Nádszeg közötti-, majd az Alsószeli és Taksony közötti út megrongált, már-már életveszélyes szakaszainak felújítását végeztettük el. Az útburkolat teljes felújítására a fagyok megszűnte után, tavasszal kerül majd sor, az utak új aszfaltszőnyeget kapnak. Ebbe a körbe tartozik a Vezekényt átszelő főút felületének teljes felújítása, ami a napokban fejeződik be. De ide sorolom a feketenyéki híd rekonstrukcióját is, amit a Nagyszombati Útkarbantartó Vállalat végzett el saját forrásból.  A Galántai járás közútjainak részleges vagy teljes felújítására ebben az esztendőben közel 500 ezer Eurót fordított a megye.


A közutakon kívül nagyon sok embert érintenek a megyei hatáskörbe tartozó oktatási intézmények, tevékenységük anyagi és szakmai biztosítása.

   A megye feladata az oktatás alapfeltételeinek - az iskolaépületek és egyéb, a nevelést szolgáló létesítmények karbantartása, felújítása, felszereltségük biztosítása. Az oktatás színvonalának megtartásához, emeléséhez mi ezzel járulunk hozzá. A képzési folyamat szakmai részéért az oktatási tárca és az iskola vezetése felel.

   Az ezen a szakaszon a 2016-os esztendőben megvalósult jelentősebb fejlesztések közül a Galántai Gimnázium épületegyüttesének felújításának folytatását emelném ki elsőként: 62 ezer Euró ráfordításával a tető újraszigetelését finanszíroztuk. Az ablakok cseréjére ebben az évben 70 ezer Eurót költöttünk. A fűtésrendszer felújítására pedig még az idei év decemberében sor kerül. Ennek összértéke a tervek szerint 75 ezer Euró lesz. A galántai Kereskedelmi és Szolgáltatási Szakközépiskola épületének rekonstrukciójára és berendezésére 80.000 Eurót költött a megye. A szülők is láthatják, középiskoláinkról igyekszünk a lehető legnagyobb mértékben gondoskodni. Politikai elkötelezettségünk is ezt diktálja, de ezen felül mindezt én és képviselőtársaim is erkölcsi kötelességünknek tartjuk.


A megye hatáskörébe tartoznak a járásban található szociális-, egészségügyi és kulturális intézmények is. Az érdeklődő talán először a Galántai Honismereti Múzeum felújított épületegyüttesére gondol, amely méltó gyűjtő- és bemutatóhelye a vidék történelmi, néprajzi és egyéb kulturális értékeinek.

   A galántai Szociális Szolgáltatások Házának felújítását, korszerűsítését emelném ki először, amely az időskorúak és a szükséghelyzetben lévő gyerekek ellátásáról gondoskodik. A megye erre ebben az évben 110 ezer Eurót biztosított. Igyekezetünknek és a megyei költségvetés év végi módosításának köszönhetően elértük, hogy rövidesen elkezdődik a kosúti Idősek Szociális Otthona felújítása is. Ez a régi, jól működő intézmény is megérdemli a támogatást.

   A megyei költségvetésből tevékenykedő Galántai Honismereti Múzeum teljes rekonstrukcióját az elmúlt években valósítottuk meg. A városközpont impozáns épületében tartalmas, igényes szakmai munka folyik. Ebben az évben a raktárak tetőszerkezeteinek nagyjavítását végezték el, a munkálatok 40 ezer Euróba kerültek.


A 2017-es esztendő terveiről érdeklődnék. Mi került be a megye költségvetésébe, mi az, amire képviselőink igyekezetének eredményeként a mi vidékünk polgára a jövő esztendőben számíthat?

   A minap fogadtuk el a 2017-es év költségvetését tanácsi szinten, amelyet, bízok benne, jövő heti ülésén a megyei közgyűlés is jóváhagy. Ennek alapján a következő év prioritásai közé tartoznak: a már említett közutak felújítási munkálatainak folytatása, befejezése, Tósnyárasd község főútjának újraaszfaltozása, Tallós főútjának rekonstrukciója, utak javítása Jókán, továbbá Soporna és Vágsellye között, a Vízkelet és Nemeskosút közötti útszakasz felújítása, az Alsószelit Felsőszelivel összekötő közút alsószeli belterületi szakaszának felújítása.

   Természetesen tovább folytatódnak az iskolák, szociális intézmények felújításai, fejlesztései is. Ha jövő évi terveink is megvalósulnak, akkor nem lesz miért szégyenkeznünk, emelt fővel állhatunk választóink elé.


A választási programban vállalt feladatok megvalósítása nem könnyű. Ez az MKP esetében ezen a szinten talán fokozottabban érvényes. Mégis, mi a siker, az eredményes munka titka Nagyszombatban! Mindezt a novemberben várható megyei önkormányzati választások kapcsán is kérdezem.

   Alelnökként azt tapasztalom, hogy a 40 fős megyei parlamentben az MKP 12 képviselője jelentős erőt képvisel. Felelősségteljes, jó munkát végeznek, igényeinket alapos véleményezés és vita után terjesztjük a közgyűlés elé. Ha nincs ez az erő és összefogás, az eddigi eredmények töredékét sem tudtuk volna elérni. Fontosnak tartom azt a konstruktív együttműködést, amelyet az egyenlőség elve alapján alakítottunk ki a megyei önkormányzatot alkotó többi párt képviselőivel régióink fejlődése érdekében. A jövő évi novemberi megyei választások, ahogy az eddigiek is, most is nagyon fontosak lesznek magyarok lakta régióink fejlődése szempontjából. Sok-sok évre meghatározzák majd vidékünk jövőjét.

   Véleményem szerint csak erős megyei képviselettel tehetünk szülőföldünk fejlődése érdekében.

Nagyszombat megye alelnökeként megyénk, régiónk minden polgárának, a Terra Hírújság valamennyi olvasójának minden képviselőtársam nevében békés, meghitt karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánok!

-szf-

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)