Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
900 ÉVES TÖRTÉNELEM

900 ÉVES TÖRTÉNELEM

2024. április 24., szerda | Ma: György (HU), Juraj (SK)
Könyvajánló Vissza
Címlap > Könyvajánló > 900 ÉVES TÖRTÉNELEM
900 ÉVES TÖRTÉNELEM 2015. február 04. szerda, 07:49
900 ÉVES TÖRTÉNELEM

Farkasd község első írásos említésének 900. évfordulója alkalmából
Megjelentette Farkasd község 2014-ben.
Felelős szerkesztő: Iván Gyula
Nyomdai előkészítés: Kürthy Attila
Nyomta: Pelikán Kft., Egyházgelle

   Ez a kiadvány Farkasd község első írásos említésének 900. évfordulója alkalmából jött létre – a teljesség igénye nélkül. Rövid áttekintést nyújt a település történelméről, és tartalmazza a 2013. október 6-i emlékünnepélyen és emlékműavatón elhangzott beszédek írott változatát,valamint több, ott készült fényképfelvételt.

   Farkasd község 2013-ban ünnepelte első írásos említésének 900. évfordulóját. A jubileumi ünnepségre tavalyelőtt, 2013. október 6-án, a Farkasdi Őszi Vásár második napján került sor. A falu központjában felavatásra került Lipcsei György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása, egy életfa, melyen Farkasd fontos történelmi fordulópontjainak dátumai vannak feltüntetve az első írásos emléktől, 1113-tól, a jelenkorig.

   Az ünnepségre meghívást kaptak a Farkasdról kitelepítettek, illetve azok leszármazottjai, a testvértelepülések küldöttségei és a mátyusföldi települések polgármesterei. E jeles esemény díszvendégei voltak: Bába Iván, Magyarország külügyi államtitkára, Miroslav Kusý politológusprofesszor, aki 2012 decemberében a szlovák-magyar megbékélés ügyében kifejtett munkájáért Magyarországon Petőfi-díjat kapott és Vadkerty Katalin történészprofesszor. 

   A kiadvány egy emlékkönyv, amely a teljesség igénye nélkül rövid áttekintést nyújt a település történelméről az első írásos emléktől napjainkig, sok színes régi képpel, dokumentummal, régi és új fényképpel. Továbbá tartalmazza az emlékünnepélyen és emlékműavatón elhangzott beszédek írott változatát, valamint több, ott készült fényképfelvételt. Polgármesterként, farkasdi polgárként fontosnak tartom, hogy emlékezzünk múltunkra, elődeinkre, s hogy egy ilyen kiadvány formájában is emléket hagyjunk magunk után e jeles évforduló alkalmából.

   Ajánlom e szerény kiadványt mindazoknak, akiknek fontos a gyökerek ápolása, a valahová tartozás igénye. De ajánlom azoknak is, akiknek teher az igaz történelem, akik szeretnék a múltat végképp eltörölni. Babits Mihályt idézve: "Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe".

   Az emlékkönyv 136 oldalon 500 példányban jelent meg.

/Részlet Iván Gyula polgármester ismertetőjéből, Farkasdi Hírmondó, 2014. 1. szám/

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)